Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. November 22. 17:23, szombat | Életmód
Forrás: mmonline

Érdekes adatok a karácsonyi ajándéklázról

Érdekes adatok a karácsonyi ajándéklázról

Mit és hol vásárolunk mi magyarok

Míg októberben csupán tízből egy magyar indul a boltokba karácsonyi ajándékokért, novemberben már a lakosság harmada nekikezd az ünnepi vásárlásnak, közel annyian, mint a decemberben észbekapók. A fővárosban élők közül már minden negyedik ember online szerzi be a gyermekek ajándékát, országos szinten ez az arány 18 százalék.

A Regio Játék megbízásából, az NRC által elkészített kutatás szerint idén karácsonykor az ajándékokra szánt összeg fejenként átlagosan 16 ezer forint körül mozog. A 30 éven aluliak, és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők szerényebb ünnepet terveznek, nagyjából 14 ezer forint körüli költéssel. A diplomások tervezett költsége 20 ezer forint, majdnem egynegyedük (22%) pedig 30 ezer forintnál többet fog költeni.

A kutatás eredményei alátámasztják azt az általános vélekedést, hogy az ünnepi beszerzéseket jellemzően a nők intézik, sőt, csaknem minden negyedik férfi állítja, hogy egyáltalán nem vásárol karácsonyra.

A gyermekjátékot vásárlók csaknem fele bevallásuk szerint hipermarketekben, a nagybevásárlások alkalmával veszi meg a karácsonyfa alá szánt játékokat, ezután következnek a nagy játékáruházak (23%), míg a kisebb játékboltokat mindössze a lakosság 7% választja. Folyamatosan nő az interneten vásárlók száma is; országos szinten a lakosság 18 százaléka, a Budapesten minden negyedik ember online szerzi be a gyerekek ajándékát.

Gyaraki József, a Regio Játék ügyvezetője szerint a hipermarketekben, élelmiszervásárlás közben összeválogatott játékoknál fennáll a veszély, hogy nem a gyerekek korához és adottságaihoz legjobban illő ajándékokat választják a szülők. „Egy játékkereskedésben szakértő segítségre számíthatunk, könnyebben találunk olyan játékot, amivel a gyermekek valóban tudnak játszani, jó esetben különböző készségeit is fejleszti. Meggyőződésem, hogy a helyes ajándék kiválasztására szánt idő minden szülő számára megtérül" – indokolta állítását a közel 25 éves játékkereskedelmi tapasztalattal rendelkező szakember.

Az adatok az NRC 2014 októberében, a 18-59 éves hazai lakosság körében készült többszörösen rétegzett online kérdőíves felméréséből származnak, 1200 fős adatfelvétellel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.