Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Február 18. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Elhunyt a haszonbérlő, mi lesz az érvényes szerződéssel?

Elhunyt a haszonbérlő, mi lesz az érvényes szerződéssel?

Mi a teendő, ha elhunyt egy föld haszonbérlője, és még él a vele kötött szerződés, a családtagok viszont nem jelentkeztek. A kérdést az onlinejogsebesz.hu válaszolja meg.

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Földünket haszonbérletbe adtuk. Nemrégiben tudomásunkra jutott, - nem hivatalos forrásból - hogy a haszonbérlőnk idén júliusban elhunyt. Úgy tudjuk, hogy az elhunytnak van egy örököse, aki azonban ez idáig nem jelentkezett nálunk. Nem nyilatkozott arról sem, hogy kívánja-e tovább bérelni a földet, és az érvényes szerződés szerint, ez év november végén esedékes földbérleti díjat sem fizette ki. Mi nem tudjuk megkeresni őt, mert nem ismerjük se a nevét, se a lakcímét. Mit tehetünk ez ügyben, hogyan deríthetjük ki az adatait, és milyen jogi lépéseket tehetünk, ha már eltelt a hagyatéki eljárás jogerőre emelkedése utáni 30 nap? Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel.

Válasz:

Tisztelt Kérdező!
Javaslom Önnek, hogy az elhunytnak vélt haszonbérlőt levél útján keressék meg, mivel nem kizárt, hogy ha Ő nem is, de annak örökösei átveszik a levelét és felveszik Önnel a kapcsolatot. Amennyiben egészen biztos abban, hogy elhunyt, úgy az örökhagyó utolsó belföldi lakóhelye szerint illetékes jegyzőt keressék meg, hogy elhunyt-e. Amennyiben igen úgy álláspontom szerint a hagyatéki eljárás jogerőre emelkedése után póthagyatéki eljárás keretében az eljárás lefolytatható.

A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Schill Szabolcs ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.