Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Szeptember 19. 14:27, péntek | Helyi önkormányzati

Elbúcsúzott a polgármester

Elbúcsúzott a polgármester

Utolsó ülését tartotta a jelenlegi felállásban a képviselő-testület

Utolsó ülését tartotta a jelenlegi felállásban a képviselő-testület, legközelebb már az október 12-én megválasztott képviselők az új polgármester vezetésével vitatják meg a város ügyeit. A csütörtöki ülésén további 60 millió forintot biztosított a testület a város útjainak karbantartására, és szintén 60 millió forint működési támogatásban részesülnek a sportegyesületek is idén és jövőre. Létrehozzák a mezőőri szolgálatot, és továbbra sem kell bölcsődei térítési díjat fizetni Cegléden.

Elbúcsúztak egymástól a képviselők és a polgármester, Földi László ezen túl országgyűlési képviselőként folytatja a munkát. A következő képviselő-testületi ülést már október végén, az önkormányzati választások után tartják, így ebben a felállásban többé már nem ülnek össze a városi képviselők. A testületi ülés elején köszöntötték Farkas Gábor városi főépítészt, akit nemrégiben Főépítészi Életmű Díjjal tüntettek ki.

Újabb 60 millió forintot biztosított az önkormányzat az idei év út- és járda-karbantartási munkálataira, ezzel együtt 2014-ben már 160 millió forintot fog fordítani a város erre a célra. A testület igennel szavazott a városi sportegyesületek működésének összesen 60 millió forintos támogatására is, ebből 30 millió forintot az idei, a másik felét pedig a jövő évi költségvetésből biztosítják. A CVSE Labdarúgó Szakosztálya 20 millió forintot, a Ceglédi Kézilabda Sport Egyesület 30 millió forintot kap, emellett a Kék Cápák és az Elefánt Kölykök is hozzájutnak 2, illetve 3 millió forint támogatáshoz. A város a CVSE egyéb szakosztályai számára 5 millió forint céltartalékot hozott létre. Ebből 1 millió forinttal a Vasutas Sportcsarnok tetőszerkezetének megújításához, illetve egyéb szükséges felújításokhoz járulnak hozzá, másfél millió forintot pedig a 4. osztályos iskolások kötelező úszásoktatására fordítanak.

További támogatásokról is döntött a város, a Magyar Ütőhangszeres Kultúráért Alapítvány részre, a Ceglédi Dobmúzeum történetéről szóló könyv kiadásához 500 ezer forintot, az újvárosi gyülekezetnek pedig a temetői csőszház megújítására 3 millió forintot biztosítanak. Cegléd koordinálásával a környékbeli vállalkozók, illetve Csemő és Ceglédbercel önkormányzata egy négy kerék meghajtású Dacia Duster terepjárót vásárolnak a rendőrségnek, ehhez a város 100 ezer forinttal járul hozzá.

2015. január 1-től létre hozzák a mezőőri szolgálatot. A közbiztonság érdekében felállított testület működését fele-fele részben az érintettek hozzájárulásából, illetve központi költségvetési forrásokból finanszíroznak majd. A hozzájárulás átlagosan 700 Ft/ha/év, rét és legelő esetében pedig 350 Ft/ha/év lesz. A tanyás ingatlanoknál 1500 Ft/ingatlan/év, plusz a földterület művelési ágának megfelelő mértékű mezőőri járulék. Emellett a lovas szolgálatról is tárgyalásban áll az önkormányzat a gazdákkal és a DPMG Zrt-vel.

A képviselő-testület elfogadta a város gazdasági társaságainak féléves beszámolóját. Nagy Tamás MSZP-s képviselő szerint a gazdasági társaságok nem működnek jól, az Ökovíz Kft-nél jelentős a veszteség, ahogy a Ceglédi TV-nél is. Pap Zsolt, a televízió ügyvezetője rámutatott: egy non-profit cégnél nehéz számon kérni azt, hogy nem nyereségesen működik, bevételeit ugyanakkor megsokszorozta az utóbbi években a televízió. Az Ökovíz gazdasági igazgatója, Király-Gavaldik Szilvia a tavaly bevezetett közműadóval indokolta a cég veszteségét, a kintlévőségekkel kapcsolatban pedig elmondta, hogy ezt jelentősen csökkenteni tudta a cég az utóbbi időben. Tótin Lóránt, a termálfürdő ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy tavaly az azt megelőző évek felére sikerült csökkenteni a létesítmény veszteségét, és ezt, a gyenge szezon ellenére idén is tartani tudják. A város I. féléves gazdálkodásáról, és a II. negyedéves pénzügyi helyzetéről szóló beszámolóra is igennel szavaztak a képviselők.

A képviselő-testület a Ceglédi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság vezetőjének a beszámolóját is elfogadta. Ebből kiderült, tavaly feleannyi tűzeset volt a városban, mint 2012-ben, a szélsőséges időjárás – konkrétan a jégeső – miatt viszont sokkal több műszaki mentésre volt szükség. A testület elfogadta a Ceglédiek a Ceglédiekért Közalapítvány 2011-13. éves beszámolóját is.

6 millió forintot biztosít az önkormányzat a Ceglédi TV elavult eszközeinek a kicserélésére. A pénzből stúdió kameraláncot, stúdió mixert, adáslebonyolítót vásárolnak. A televízió hivatalos neve is lerövidült, ezentúl Ceglédi TV Városi Televízió helyett Ceglédi TV lesz a neve.

Továbbra is ingyenes marad Cegléden a bölcsőde, a gondozási díjat nem vezetik be, így ezen túl is csak a gyermekek étkezését kell megtéríteni. A város ezzel is támogatni szeretné a kisgyermekvállalás után munkába visszatérő szülőket. A személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjai sem változnak.

Közművesíti a város a Malomtó széli sporttelepet, illetve parkolókat is épít, erre jövőre maximum 90 millió forintot költenek majd. A sporttelepen hamarosan új lelátó épül a futballpálya köré és megújulnak az öltőzők is, valamint – szintén állami pénzből – itt fog megépülni a regionális judo központ.

Amennyiben a lakóközösség igényt tart rá, a város 11,5 millió forintot ajánl fel SOLANOVA projektben résztvevő két Kossuth Ferenc utcai tízemeletes társasháznak. A projekt keretében a panelépületek energiatakarékos átalakításon eshetnek át, melynek nyomán a hő és áramszükséglet akár 70 százalékkal is csökkenhet az érintett lakásokban.

- Szokolai -

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -