Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Február 27. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyszerre is indulhat az életpályamodell és a bérkiegészítés

Egyszerre is indulhat az életpályamodell és a bérkiegészítés

Egyeztetés kérdése, hogy az orvosi életpályamodell és a szakorvosi bérminimumról szóló javaslat együtt lépjen életbe - mondta az InfoRádiónak az egészségügyért felelős államtitkár. A szakmai szervezetek szerint csak így lehetne megakadályozni az orvoselvándorlást.

Az egészségügyért felelős államtitkár hangsúlyozta: elkészült a javaslat a rezidensképzés központosításáról, és a szakorvosi ösztöndíjról, szeretnék, ha még idén döntés születne erről.

Az államtitkárság - ezzel párhuzamosan - március végéig dolgozza ki a szakorvosi bérkiegészítésről szóló javaslatot. Erre a növekményre azért van szükség, mert - a tervezet szerint - a rezidenseknek a szakvizsga után beépül a munkabérükbe a százezer forintos Markusovszky-ösztöndíj, így pedig magasabb fizetésért dolgoznának a több éve praktizáló szakembereknél.

A bérfeszültség kiküszöbölésének részleteiről még nem döntöttek - mondta Zombor Gábor. Az államtitkár szerint az életpályamodell bevezetése a lehetséges megoldások egyike, de ragaszkodnak ahhoz, hogy ezért cserébe, az orvosok is vállalásokat tegyenek. Ilyen feltétel lehet, hogy az érintett doktorok nem fogadnak el hálapénzt.

'Egységes orvosi életpályamodellt nem lehet csinálni, csak a szakdolgozókra és azokra az orvosokra lehet életpályamodell-szerű feltételrendszert kialakítani, akik közintézményben dolgoznak, akik főállásban dolgoznak, hiszen nagyon sok jogviszony van. Ezért mondjuk azt, hogy ez egy olyan megoldás lehet, ami ezt a bérfeszültséget kezelheti, és ez egy önkéntes megállapodás lenne az állammal a szakorvosok részéről, akik ezt vállalják, hogy hasonló feltételekkel kapnak plusz juttatást, de vállalnak is érte valamit'.

A Magyar Orvosok Szövetségének elnöke, Bélteczki János korábban az InfoRádiónak azt mondta, hogy a tervezett szakorvosi bérminimum csak egy életpályamodell bevezetésével együtt lenne képes megakadályozni a doktorok elvándorlását.

'A migráció fő hajtóereje a jelenleg tízszeres bérkülönbség, ezért az, hogy 100 ezer forinttal elindítjuk mondjuk a bérfelzárkóztatást, csak akkor tartjuk kielégítőnek és eredményesnek, hogy csökkentse ezt a migrációt, ha a végső cél az, hogy elérjük a nyugati bérek harmadát, negyedét. Nyilván ez egy politikai döntés'.

Az egészségügyért felelős államtitkár azt mondta: tárgyalhatnak a szakmai szervezetekkel a szakorvosi bérkiegészítésről, az azonban biztos, hogy ez nem az alapbérbe épül be. Zombor Gábor megjegyezte: ha döntés születik az életpályamodellről, akkor a kormány hatásköre lesz megszabni, hogy az a bérkiegészítéssel egy időben lép-e életbe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő