Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 11. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre több horvát tankol nálunk

Egyre több horvát tankol nálunk

Míg egy éve a határ közelében lakó magyarok jártak át esetenként Horvátországba tankolni, most már ők jönnek hozzánk, mivel nálunk most jelentősen olcsóbb az üzemanyag – a régióban Ukrajnától eltekintve a legolcsóbb.

A határ másik oldalán mintegy négyszáz forintnak megfelelő összeget kell fizetni egy liter benzinért, a gázolajért 384-et. Előbbi – kutaktól függően – hatvan-hetven forinttal olcsóbb Magyarországon, a másik üzemanyagfajta pedig mintegy harminc forinttal. A 95-ös benzin esetében egy ötven literes üzemanyagtartály megtöltése nálunk 3500 forinttal kerül kevesebbe.

A határ környéki településeken a bama.hu által megkérdezett benzinkutasok szerint folyamatosan élénkül a horvát „vonal”. Azt mondták, akik rendszeresen Magyarországra járnak vásárolni, már tavaly is náluk tankoltak, most viszont már olyanok is jönnek, akik kimondottan emiatt kelnek útra.

Egyelőre nem tudni, meddig tart a zuhanás

Az árcsökkenés hátterében az olajhatalmak versengése áll, akik nem hajlandók visszafogni a termelésüket, inkább vállalják az árversenyt. A nyersolaj ára több mint negyven százalékkal esett egy év alatt (Horvátországban is csökken az ár, de a kuna és forint eltérő árfolyamerőssége miatt nem annyira, mint nálunk). Hogy meddig tarthat a folyamat, azt nem tudni, mindenesetre reményt keltő lehet Szaúd-Arábia olajipari miniszterének kijelentése, aki azt mondta, akkor sem mérsékelnék olajtermelését, ha a nyersolaj hordónkénti ára 20 dollárra esne – ma 53 dollár.

A vámszabályok a benzinre vonatkozóan nem enyhültek

Déli szomszédunk uniós csatlakozása után a két ország közötti vámszabályok enyhültek, a nem kereskedelmi mennyiségű élelmiszerek például szabadon be- és kivihetők, ez a kereskedelemre jótékony hatással volt, nőtt a horvát bevásárló-turizmus.

Megmaradt viszont az üzemanyag-limit, abból továbbra is csak a nem átalakított tankban elférő üzemanyag és egy, legfeljebb ötliteres hordozható tartályba férő mennyiség vihető. Ennyi viszont akár naponta is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő