Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Március 25. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Egyre népszerűbb a gyed extra

Egyre népszerűbb a gyed extra

Ötvenezren részesültek a kisgyermekes családoknak segítséget nyújtó gyed extra kedvezményeiben tavaly, közülük 30 ezren munka mellett kapják a támogatást – mondta az M1 Ma reggel című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A 2014. január 1-jével bevezetett gyed extra három pillérre épülve javít a kisgyermekes családok helyzetén: a gyed mellett is munkát vállalhat a kisgyermekes szülő a gyermek egyéves kora után, több gyermek után is igénybe vehető egyszerre az ellátás, és a felsőoktatásban részt vevő hallgatók is részesülhetnek benne – ismertette Novák Katalin.

A gyed extrának köszönhetően tavaly közel 30 ezren tudtak munkát vállalni gyermekgondozási ellátás mellett, több mint 17 ezren vehettek igénybe több gyermek után is ellátást és csaknem 500 szülő élt a hallgatói gyed adta lehetőséggel.

Ahogy a családtámogatások többségét, a gyedet is minden esetben igényelni kell – hangsúlyozta Novák Katalin. Szólt arról is, hogy az intézkedés népszerű, ütemesen nő azok száma, akik ismerik és igénybe veszik. Példaként említette, hogy a tavalyi év elejéhez képest az év végére háromszorosára emelkedett a munka mellett gyedet kapó szülők száma.

Fontos, hogy a munkáltatókat is anyagilag ösztönözzék a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatására, ezért például a munkahelyvédelmi akció keretében bizonyos terheket átvállalnak a munkaadótól – tette hozzá Novák Katalin. A 27 százalékos szociális hozzájárulási adót így 100 ezer forintig nem kell megfizetni a kismamák után, illetve a kedvezmények körét kibővítve született döntés arról, hogy a nagycsaládos édesanyák után hosszabb ideig lehet igénybe venni ezt a támogatást, illetve nagyobb mértékben támogatják azokat a munkáltatókat, akik részmunkaidőben foglalkoztatnak kisgyermekes édesanyákat – mondta az államtitkár az M1 adásában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.