Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Március 27. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Diákhitel elévülés?

Diákhitel elévülés?

Elévül-e a diákhitel tartozása? Erre keresi a választ olvasónk, akinek az onlinejogsebesz.hu segít!

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!
2003-ban felvettem kb 200.000 Ft-os diákhitelt, tanulmányaim befejezése után a törlesztést egy félreértés miatt nem kezdtem el azonnal (a szerződéskötésnél úgy értettem, hogy akkor kell megkezdeni a törlesztést amikor munkába állok). Mire észhez kaptam már fel is mondták a szerződést és egy összegben követelték. A 2003-ban felvett diákhitel szerződésem 2005-ben került felbontásra. Ezután gyermekem született így abbol a jövedelemből nem tudtak levonást érvényesíteni, meg is feledkeztem a tartozásról. Most viszont egy közel 800.000 Ft-os adótartozásom lett belőle. Kérdésem az lenne hogy 2003 óta nem évült el? Írtam az adóhatóságnak és a diákhitel központnak is, de nem náluk kell kezdeményezni az elévülési eljárást és érdemleges választ sem kaptam. Kérdésem az lenne, hogy hol kezdeményezhetem? Kinek írjak? Esetleg kamatlevonási kedvezményért folyamodhatok? Válaszukat előre is köszönöm szépen. Üdvözlettel.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A diákhitel esetében az elévülést a szerződés felmondásától kell számítani, ami Önnél 2005-ben történt. A gyermekkel/gyermekekkel otthon töltött időtartam nem számít bele az elévülésbe, mert ennek időtartama alatt az elévülés szünetel. Leveléből nem derül ki, hogy ez hány év volt, mikor kezdődött és mikor fejeződött be.
Az is megállapítható, hogy ügye végrehajtás alatt van a NAV-nál. Elévülésre is csak velük szemben tud hivatkozni, de azt tudnia kell, hogy bármilyen végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést.

Azt javasolnám, hogy ne levelezgessen a NAV-val, hanem személyesen keresse fel őket, és tisztázzák, hogy mikor és milyen eljárási cselekmények történtek.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!
Tisztelettel:

dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére