Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2014. Augusztus 09. 09:29, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: Index

Cegléd az egyik legtörvénytisztelőbb város

Cegléd az egyik legtörvénytisztelőbb város

Ceglédet az Önkormányzati Törvénytisztelet Index (ÖNTI) alapján a 15 legtörvénytisztelőbb város közé sorolta Magyarországon.

"A törvénytisztelet, a jogkövető magatartás a modern demokráciák alapja. Nagymértékben rombolja az állampolgárok, a vállalkozások jogkövető magatartás iránti elkötelezettségét, ha maguk az állami intézmények sértenek törvényt."

– írja elemzésében a Korrupciókutató Központ Budapest, felmérésük címe: „Korrupciós kockázatok, törvénytisztelet és világháló”. A magyarországi városok korrupciós kockázatát vizsgálták az önkormányzatok honlapjai alapján, azt vizsgálva, az önkormányzatok

  • mennyire átláthatóak (nyitottsági index), és
  • mennyire tartják be a rájuk vonatkozó törvényeket (törvénytisztelet index).

Közbizalom, növekedés, jólét
„Eredményül azt kaptuk, hogy a magyar városok önkormányzatait inkább az átláthatóság hiánya és törvényszegő magatartás jellemzi, bár több önkormányzat példája is arra mutat, hogy lehetséges a törvények betartása” – írják összegzésükben, arra következtetve, hogy az átlagos magyar önkormányzatnál magas a korrupciós kockázat, pedig „a közbizalom léte, a joguralom érvényesülése és az ebbe vetett hit alapja a hosszú távú gazdasági növekedésnek és végső soron feltétele a társadalom jólétének”. (Arról, hogy mi a jog uralma, és mi köze a keleti nyitáshoz, itt írtunk bővebben.)

Az önkormányzatok honlapjait előre összeállított szempontok szerint vizsgálták, rákérdeztek arra, találhatóak-e a honlapon közbeszerzési szerződések, jegyzőkönyvek a testületi ülésekről, de az átláthatóságra vonatkozó kérdéseket is feltettek, például hogy milyen nyelven érhető el a honlap, vagy van-e rajta oldaltérkép.

Az adatbázis matematikai-statisztikai módszerekkel való elemzésének és összetett mutatók kiszámolásának segítségével keresték a „legnyitottabb” illetve a „legtörvénytisztelőbb” városokat. A nyitottsági index az adatokhoz való hozzáférhetőséget és azok átláthatóságát mutatja, a törvénytiszteleti index pedig a törvényileg szabályozott információk közzétételére vonatkozik.

A vizsgálatok alapján Cegléd a 15. helyen foglal helyet a legtörvénytisztelőbb városok listáján.

További részletek és helyezettek

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.