Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Március 28. 17:16, péntek | Helyi önkormányzati

Bizonyságlevelet adott át Földi László

Bizonyságlevelet adott át Földi László

Bizonyságlevelet adott át a kormány nevében Földi László országgyűlési képviselő Abony és Nagykőrös polgármesterének.

Bizonyságlevelet adott át a kormány nevében Földi László országgyűlési képviselő Abony és Nagykőrös polgármesterének. Az oklevél igazolja, hogy a két város adósságmentes, hiszen az állam átvállalta összesen több mint 4 milliárd forintos pénzintézeti tartozásukat. Azok a települések, amelyeknek nem volt adóssága, négy év alatt 50 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesülnek, térségünkben Csemő és Kőröstetétlen is ezek közé tartozik.

Február végén az ország valamennyi településén lezárult az adósságkonszolidáció. Először, még tavaly az ötezer lélekszám alatti falvak, városok teljes adósságát vállalta át a kormány, az ennél népesebb településekét pedig részben, 40 és 70 százalék közötti arányban. Ezt követően a kormány úgy döntött, az ország valamennyi településének összes pénzintézeti tartozását konszolidálják. Az adósságátvállalás folyamata február 28-án zárult le, amivel sikerült megállítani a települések eladósodottságát.

2010-ben a kormány két fontos gazdaságpolitikai célt jelölt meg: növelni a foglalkoztatottságot, és kiszabadítani az adósságcsapdából az országot, az önkormányzatokat és a lakosságot. Jelenleg a foglalkoztatottság 22 éves csúcson van, és sikerült megállítani az ország eladósodottságát, ami 2002 és 2010 között alakult ki. Az államadósság (melynek része az önkormányzatok adóssága is) 2002-ben 53 százalék volt a GDP-hez viszonyítva, ami 2010-ra 83 százalékosra nőtt. Ezt sikerült az elmúlt négy évben 80 százalék alá csökkenteni. Az önkormányzatok eladósodásának elsősorban az volt az oka, hogy a Gyurcsány-Bajnai kabinet a kötelező feladatokhoz sem adta meg a szükséges támogatást, így azok kénytelenek voltak hitelből fedezni a költségeket.

A kormány Bizonyságlevelet állított ki az adósságmentessé vált településeknek. Cegléd Bizonyságlevelét a múlt heti képviselő-testületi ülésen Hegedűs Ágota alpolgármesternek adta át, csütörtökön délelőtt pedig Nagykőrös első emberének, Czira Szabolcsnak nyújtotta át Földi László. Abony polgármesterének, Romhányiné dr. Balogh Editnek pedig csütörtök délután adta át az oklevelet az országgyűlési képviselő.

A térség településeitől összesen mintegy 10 milliárd forint adósságot vállalt át az állam. Két településnek, Csemőnek és Kőröstetétlennek nem volt pénzintézeti tartozása. Azoknak a településeknek, amelyeket nem kellett konszolidálni, a következő négy évben összesen 50 milliárd forint támogatást nyújtanak a kormány döntése szerint. Tehát Csemő és Kőröstetétlen is jelentős összeghez jut a következő időszakban.

(Fotók: Fidesz Sajtó és Polyák Attila)

Címkék: Abony

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -