Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Január 15. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az egészségesnek látszó élelmiszerek is sok cukrot tartalmaznak

Az egészségesnek látszó élelmiszerek is sok cukrot tartalmaznak

Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezt egyrészt a fogyókúrázók, másrészt a szénhidrát anyagcsere problémával küzdők számára is fontos észben tartani. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa összeszedte azokat a termékeket, melyeknél érdemes körültekintőnek lenni.

Kényelmi termékek: Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, leves porok, leveskockák használatával, de ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb ketchup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ha egy könnyű salátával szeretnénk zárni a napot, akkor lehetőleg ne előre elkészített saláta öntet válasszunk, mert ezeknek a többsége szintén magas cukor-és zsírtartalommal rendelkezik.

Light termékek: A fogyókúrázó hölgyek gyakran keresik a light termékeket a boltok polcain, miközben nem is sejtik, hogy ez a kifejezés 2 dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék vagy a cukor tartalmát csökkentették az adott terméknek, így könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt bizony tele van cukorral és csupán a zsiradék tartalma lett alacsonyabb.

Üdítő italok: Megdöbbentően sok hozzáadott cukrot tartalmaznak a hagyományos üdítő italok. Fél liter Cola például 11 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, és gyakran az ízesített ásványvizek sem édesítőszerrel készülnek.

Cukormentesnek hangzó ételek: Müzli, étcsokoládé, zabkeksz sokak számára nagyon diétásnak tűnnek, ám ha alaposabban áttanulmányozzuk a címkéket, rájövünk, hogy ezek is gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, ráadásul nem is keveset, így mielőtt megvásárolná őket, mindenképp nézze meg, miből is készültek- figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Édes alkoholok: Az alkoholoknak egyébként is magas a kalória tartalma, ám ha nem száraz változatot választunk, akkor a cukor tartalomra is figyelni kell. 1-1 édes bor természetesen visszamaradt cukor tartalma az üdítőkkel veszekszik, míg a likőrökhöz hozzáadott cukor mértéke ennek többszöröse is lehet.

Aszalt gyümölcsök: A gyümölcsökről sem a magas cukor tartalom az első, ami az ember eszébe jut, de azt nem árt tudni, hogy aszalt gyümölcsök koncentráltan tartalmaznak gyümölcscukrot. Ettől, persze még kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatjuk őket - ha nincs szénhidrát anyagcsere problémánk-, de sajnos számos márka még pluszban tartalmaz hozzáadott cukrot is.

Amiről sosem gondolnánk: Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is rejtett cukorforrás lehet, így egy megfázás ellni ital, torokfájás elleni szopogató tabletta, pezsgőtabletták, vitaminok esetében is ellenőrizni kell az összetételt!

Jó tanács
Amit tehet a rejtett cukrok elkerülése érdekében az az, hogy tudatosan vásárol, és mindig elolvassa el a vásárolt termékek címkéit. A rossz hír, hogy nem csak a cukor szót kell keresni, hiszen az alábbi kifejezések mindegyike a hozzáadott cukor tartalomra utal:
 cukor, barna-cukor, nádcukor
 invertcukor
 méz
 szacharóz
 melasz
 glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz
 szirupok közül: glükóz-fruktóz szirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), kukoricaszirup, keményítőszirup, juharszirup, agave szirup, rizsszirup.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.