Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Augusztus 20. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Alakul a következő rezsicsökkentés

Alakul a következő rezsicsökkentés

Biztosan csökken az áramhálózati alapdíj a lakossági fogyasztóknak szeptember 1-jétől, ugyanakkor ez önmagában még nem adja ki az ősztől esedékes 5,7 százalékos újabb rezsicsökkentést - írja a Napi Gazdaság. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendeletében mérsékelte az áramhálózati alapdíjat.

A lakossági fogyasztók tavaly november óta évente csatlakozási helyenként 1536 forintot fizettek ezen a jogcímen. Az elosztói alapdíj szeptember 1-jétől 90 forinttal, 1446 forintra csökken. Emellett viszont a fogyasztástól függő elosztói forgalmi díj kilowattóránként 8,54 forintról 8,58 forintra emelkedik.

A lap által megkérdezett iparági szakértők szerint a most megjelent rendelet minimális csökkenést jelenthet a háztartások számláiban, de arra még nem elegendő, hogy kiadja a szeptember 1-jére korábban bejelentett 5,7 százalékos következő rezsicsökkentést.

Mivel jelenleg egy kilowattóra áram végfelhasználói tarifája 39,84 forint – a támogatott díjszabás 38,44 forint –, az 5,7 százalékos mérséklés eléréséhez több mint 2 forintot kellene lefaragni az árból egységenként. Ehhez a lapunknak név nélkül nyilatkozó szakértők két utat láttak. Az egyik az egyetemes szolgáltatók árrése, amely ma közel 0,9 forintot tesz ki a teljes áron belül. Ennek teljes eltörlésével ugyan a kívánt rezsicsökkentés fele elérhető lenne, viszont ebben az esetben a szolgáltatóknak nem maradna fedezete az árban többek közt az ügyfélszolgálati rendszereik fenntartására.

A másik út a nagykereskedelmi tarifa csökkentése, ami jelenleg 17,3 – támogatással 16,2 – forintot tesz ki minden kilowattóra elfogyasztott áramban. Ennek mértéke ugyan csökkent tavaly a novemberi, sorrendben második villamosenergiaár-mérséklés során, de szakértők szerint itt még mindig lenne lehetőség szorítani a nadrágszíjon, a piacon ugyanis 13-14 forint környékén mozognak a jegyzésárak. Igaz, a lakossági ellátáshoz kapcsolódó nagykereskedelmi áramtermék technikailag eltér a tőzsdén forgó eszközöktől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.