Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. Április 17. 15:15, péntek | Helyi
Forrás: Ceglédinfo

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A holokauszt áldozataira emlékeztek

A Cegléd Város Önkormányzata és a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola közös rendezvénye

A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a történelemmel és önmagunkkal szemben az, ha felejtünk! Mert a mi felelősségünk az, hogy miközben emlékezünk a múltra, ápoljuk a jelent és vigyázunk a jövőre.” – mondta ma délelőtt az Uránia Filmszínházban megrendezett városi rendezvényen Takáts László polgármester. A holokauszt áldozataira emlékeztek.


A Cegléd Város Önkormányzata és a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola közös rendezésében levő megemlékezésen Takáts László köszöntőjében elmondta: az országgyűlés 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen. 1944-ben a magyar közigazgatás és rendvédelem náci megszállókkal együttműködő tagjai ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.

„A holokauszt a magyar nemzet történelmének része. Közel félmillió honfitársunk, a magyarországi zsidóság több, mint kétharmada halt meg a múlt ezen sötét időszakában. Férfiak, nők, gyerekek, idősek és fiatalok. Művészek, kereskedők, tudósok, gyári munkások, kutatók és sarki fűszeresek. Válogatás nélkül hurcolták el az embereket, örökké élő sebet okozva ezzel családoknak és az egész országnak, nemzetnek.” – fogalmazott a polgármester. Hozzátette: a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk a történelemmel és önmagunkkal szemben az, ha felejtünk. „Nem engedhetjük meg, hogy feledésbe merüljön múltunknak ez a sötét szelete. Tudom, hogy Magyarország és az egész világ már van annyira felnőtt, hogy szembe merjen nézni történelmének még ily szörnyű napjaival is. Azonban óriási a felelősségünk is, mert a lehető legteljesebb igazság feltárására kell törekednünk. Hogy megértsük, hogyan és miért történhetett meg az, ami történt. Mert a mi felelősségünk az, hogy miközben emlékezünk a múltra, ápoljuk a jelent és vigyázunk a jövőre.” – hangzott el a megemlékezésen.


Záró gondolataiban Takáts László arról szólt, hogy bár a holokauszttal mély sebet kapott az ország és az egész világ, s annak sebe talán már behegedt, de a gyógyulási folyamat még korántsem ért véget, ezért még sokat kell tennünk: emlékezéssel, szembenézéssel, s kiállással az áldozatok emlékéért. A megemlékezésen a közgazdasági iskola diákjai Klein Irén és Steiner Andriska emlékét idézték fel „Ember az Appelplatzon” című összeállításukkal. Ezt követően „Itthon vagyok” címmel olyan összeállított vetítést nézhettek meg a jelen levő diákok, amely a ceglédieknek az üldöztetés előtti életéből mutatott be néhány képet, s mellyel a közel 600 ceglédi áldozatra emlékeztek.

fotó: Kisfaludi István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció