Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2015. Március 20. 15:03, péntek | Helyi önkormányzati

9 milliós pályázati kiírás civileknek

9 milliós pályázati kiírás civileknek

Ülésezett a testület

Kiírásra kerültek az önkormányzat városfejlesztési, kulturális és közbiztonsági támogatásai a civil szervezetek számára. A ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet nehéz helyzetbe kerülhet az átalakuló finanszírozással, de a testület mindent megtesz a működés színvonalának fenntartása érdekében. Lehet, hogy 500 fős börtön épül Cegléden. Márciusi rendes ülését tartotta Cegléd Város Önkormányzati Testülete.

Kiírásra kerülnek a városfejlesztési, kulturális és közbiztonsági pályázatok civil szervezetek számára. A képviselők módosították a bizottsági keretekről szóló rendeletet, és beépítették az egy millió forintos közbiztonsági keretet. A szakbizottságok 9 millió forint elosztása felett rendelkeznek, a pályázatokat a www.cegled.hu honlapon teszik közzé.

A kórház vezetése arra számít, az új egészségügyi finanszírozási rendszerben az ellátási területen élők száma után kapják majd a működéshez szükséges juttatást. Jelenleg a Ceglédi és a Nagykátai Járás tartozik a ceglédi kórházhoz, de 2012-ig a Nagykőrösi Járás is ide tartozott. Ma viszont a Nagykőrösi Járás Kecskeméthez tartozik, így kiesne a területi ellátásból. A nagykőrösi betegek közel felét ennek ellenére Cegléden látják el. A tervezett új rendszer megyei elhatárolással tervez és az ellátási terület lakosainak száma alapján megállapított fejkvótával számol, így a Nagykőrösi Járás visszakerülhet Ceglédre. Ha ez nem történik meg, az ellátás finanszírozása és ennek következtében színvonala is csökkenhet. A három Dél-Pest megyei járás összetartása érdekében a testület kinyilvánította szándékát és kérte a polgármester és az országgyűlési képviselő közbenjárását.

A 2015-ös közbeszerzési tervet is meghatározták a képviselők. Egyebek között a Selyem utcai iskolaépület felújításának második ütemére, Malomtó széli sportpályán lelátó tervezésére és megépítésére fognak vállalkozót keresni.

A nagytérségi hulladékgazdálkodási projekt átvilágítása megállapította, hogy jogi szakértőre van szüksége a gesztor önkormányzatnak, azaz Ceglédnek a kialakult helyzet pontos feltárására és a megoldások megkereséséhez. Erre egy pesti ügyvédi iroda kapott megbízást. Takáts László tájékoztatta testületet az ÖKOVÍZ Kft.-vel és a hulladékprogrammal kapcsolatos fejleményekről is.

A volt nőtlen tiszti szállót a bíróság augusztus végéig kívánja tovább bérelni, mert a Kossuth téri épület átépítése az eredetileg tervezett határidőre nem készül el.

Az óvodai beiratkozás idén május 5-e és 6-a között lesz. Meghatározták az óvodák nyári szünetének idejét is.

A 38 millió forintos sportkeretből egy millió forintot elkülönítenek az iskolák részére, szabadidős gyerekfoglalkozásokra.

A testület elé került az a tájékoztató anyag, hogy mekkora bevételtől esik el a város, ha csökkentenék a helyi adókat. A számítások szerint a jelenleg 2 százalékos iparűzési adó 1,9 százalékra csökkentése 60 millió forintos kiesést eredményezne.

Tekintettel a hazai börtönök túlzsúfoltságára, az államnak rövid időn belül új börtönöket kell építenie. Ezért a Belügyminisztérium pályázatot írt ki önkormányzatok számára, 500 fős börtön létesítése céljából. A Ceglédi Városfejlesztési Kft. összefoglaló jelentést készített a városvezetés számára börtön létesítésének részleteiről. Ennek részét képezte a lakossági vélemények értékelése, amelyek megosztottak és felmerülnek érvek a létesítés és az elvetés mellet is.

A jelentés azonban, nem látja akadályát a beruházásnak, és javaslatot tesz a felüljáró és a 4-es út közötti. 5 hektáros, önkormányzati tulajdonú terület térítésmentes átengedésére a Magyar Állam részére, börtön létesítésének céljából. Az 500 fogvatartottal működő börtön mintegy 250 főnyi személyzetet foglakoztatna, az alkalmazottak legalább 25%-a felsőfokú végzettséggel kell, hogy rendelkezzen. A kérdéssel kapcsolatban már a bizottságokban is élénk vita alakult ki, a lakossági vélemények szintén megoszlottak. A testület végül 8 igen, 4 nem, és 2 tartózkodás mellett megszavazta az előterjesztést. Takáts László polgármester a szavazás után elmondta, hogy ez önmagában még csak egy szándéknyilatkozat, ezért még nem dőlt el véglegesen, hogy lesz-e Cegléden börtön, vagy sem.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 01. 10:51, csütörtök | Helyi önkormányzati

Beszámoló döntésekről

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak