Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2014. Augusztus 29. 14:12, péntek | Helyi

70 éve érte Ceglédet a nagy csapás

70 éve érte Ceglédet a nagy csapás

A bombatámadás áldozataira emlékeztek

A hetven évvel ezelőtti bombatámadás áldozataira emlékeztek ma a vasútállomáson. Takáts László önkormányzati képviselő úgy fogalmazott: Cegléd második világháborús bombázásának máig ható tanulsága, hogy a világ soha nem volt biztonságos hely. Ma Cegléd már az. És mindent megtesznek azért, hogy az is maradjon.

70 évvel ezelőtt 1944. augusztus 29-én dél körül Ceglédet súlyos bombatámadás érte. Az amerikai légierő 301-es bombázó kötelékhez tartozó 26 db B-17-es légierőd összesen 64 tonna rombolóbombát dobott a Ceglédre. A bombázás a Kernács telep és Szűcs telep lakóházait tarolta le. Eredeti céljában, a vasútállomás vágányaiban jelentéktelen károk keletkeztek, azonban az óvóhelyet telibe találták, így több tucat ártatlan ember életét oltották ki - ismertette Takáts László, az önkormányzat Gazdasági Bizottságának elnöke a városi megemlékezésen.

A bombatámadás során 25 ház teljesen megsemmisült, 60-70 súlyosan megrongálódott. A káoszt fokozta, hogy az amerikaiak késleltetett bombákat is dobtak le, melyek már a mentésben dolgozó élő erőkben okoztak károkat. Az óvóhely romjai alól még szeptember 12-én is emeltek ki emberi maradványokat. A támadásnak 48 halálos áldozata volt, személyazonosságot csak 42 személynél lehetett megállapítani, 6 ember a mai napig ismeretlen. Az áldozatok közül 24 fő volt ceglédi lakos. Rájuk emlékezünk most – folytatta beszédét Takáts László.

Sajnos úgy tűnik, az emberiség nem tanult a múlt súlyos tragédiáiból, hiszen Európa keleti felén újra a fegyvereké a szó” – mondta Takáts László, majd egy perces néma főhajtásra kérte az emlékezőket az elmúlt és ma is zajló valamennyi háború ártatlan áldozatainak emlékére.

Az emlékmű megkoszorúzása után a Bem József Műszaki Szakközép- és Szakiskola diákjai tartottak ünnepi műsort Vajda János, Ady Endre, Babits Mihály, Juhász Gyula, Pilinszky János és Kányádi Sándor verseiből.

szöveg+fotó: Szokolai Attila

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció