Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Április 17. 09:53, péntek | Helyi

Cegléd Zamata

Cegléd Zamata

A Klément Borháznak nyílt gyümölcslékészítő üzeme a Budai úton.

A létesítményt – ahol elsősorban saját termesztésű gyümölcsöket (úgy mint alma, szilva, barack) fognak feldolgozni – csütörtökön adták át ünnepélyes keretek között.

Uniós támogatással épült meg a Klément Borház gyümölcslékészítő üzeme. A Leader Program Darányi Ignác tervének keretéből közel 20 millió forintos támogatásból épült üzem átadóján a vállalkozó elmondta: a borkészítés mellett új kínálattal is szeretnének bővülni. „Mintegy 30 hektár gyümölcsültetvényem van és piszkálta nagyon az idegzetemet, amikor azért fizetnek a gyümölcstermelőnek, hogy a gyümölcsöt verje le a földre és tárcsázza be. Közben pedig az áruházakban különféle mérgező anyagokkal színesített vizeket vásároltatjuk a gyermekeinkkel. Plusz - a kis és középméretű üzemek megépítésének támogatásával - a mai kormányzat agrárpolitikája is abba az irányba halad, hogy a helyi termékek minél feldolgozottabban kerüljenek a piacra. Szándékaim szerint a gyümölcslé feldolgozás az első lépés. Szeretnék tovább menni a gyümölcs különböző feldolgozási formáival, legyen az aszaltvány- vagy lekvár készítés, és majd a borházat is ide szeretnénk hozni a későbbiekben.” – fogalmazott Klément György.



Az átadáson jelen volt Takáts László polgármester is. Mint mondta: örül az eseménynek, főleg azért mert Ceglédet az elmúlt évtizedekben nem feltétlenül a mezőgazdaságával kapcsolatos dolgokból ismertük meg. „A város vezetése minden olyan kezdeményezést örömmel fogad, amely helyreállítja a határ valaha virágzó gazdaságát, a növénytermesztést és a mezőgazdasági termékek feldolgozását. Jó látni azt újra a mezőgazdasági területeken, a város külterületein járva, hogy szaporodnak és egyre több ilyen és ehhez hasonló törekvés van. A földeket újra birtokba veszik a gazdálkodók, újra gyümölcsösök létesülnek, újra szőlőültetvények létesülnek.” – hangzott el az ünnepélyes átadón.

Földi László országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: hiányzik a mezőgazdasági termékeknek a feldolgozó ipara ebből a térségből. „Örültem annak, amikor hallottam, hogy a Leader Program keretében megépülne egy gyümölcsfeldolgozó üzem, ami natúr gyümölcsleveket készít. Köszönöm a Leader csoportnak is, hogy segítették ezt a beruházást, mert nyilván az ő segítségük is szükséges volt. Bízom benne, hogy ennek lesz folytatása más településen is.” – mondta a képviselő.



„Azt gondolom, hogy az a fajta munka, amit a Klément család végez, példaértékű. Amit az elmúlt években, évtizedekben megteremtettek, legyen az ültetés, vagy a feldolgozóipar felé tendálás.” – erről már Kis Miklós Zsolt, agrárgazdaságért- és vidékfejlesztésért felelős államtitkár beszélt. Hozzátette: a kormány kiemelten kívánja kezelni ezeket az elképzeléseket, lehetőségeket, hiszen az a céluk, hogy mezőgazdaságban olyan fejlesztések valósuljanak meg, melyekkel munkahelyeket is tudunk teremteni. „Ezeket pedig úgy tudjuk megteremteni, ha azokat a vállalkozásokat segítjük legjobban, akik ebben komolyan gondolkodnak és a családi gazdaságok ezek a kategóriák. A következő időszakban is ugyan alacsonyabb forrással bírnak majd a Leaderek, de mindenféleképpen azon dolgozunk, hogy egy olyan helyi vidékfejlesztési stratégia mentén tudják az ilyen beruházásokat támogatni, amellyel valóban azt tudjuk elérni, hogy a mikro vállalkozások növekedjenek és az ő elképzeléseik valósuljanak meg. A következő időszakban 2020-ig több mint 1200 milliárd fotrint áll a vidékfejlesztési programból rendelkezésre, ezen belül kiemelt forrásokat bizotdítunk az élelmiszeripari fejlesztésekre, amelyeket egyébként elsősorban a kistermelők és családi gazdálkodók fognak tudni igénybe venni.” – mondta az államtitkár.

szöveg: Szokolai Attila
fotó: Balga Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció