Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Blog | Félix

2012. Március 21. 10:00, szerda

Sok hűhó semmiért

Sok hűhó semmiért

Újabb morgolódási, bosszankodási téma. Már megint drágult a benzin és a gázolaj. A múlt heti 7-7 Ft-os emelést követően a benzin ára mától 5, míg a gázolaj ára 4 forinttal emelkedett.

Nem igazán értem ezt a nagy hűhót, amit csaptok az üzemanyagárak körül. Igen, valóban lassan 500 Ft-ba kerül 1 liter üzemanyag, de nagy változást én még mindig nem észlelek. Csak nézz szét a városban. Semmivel sincs kevesebb autó a parkolókban. A megtelt autóparkolókkal ellentétben kis biciklimnek még mindig könnyedén találok szabad tároló helyet, ami azt bizonyítja, hogy ez az ár a rengeteg siránkozás ellenére még mindig nem elég magas ahhoz, hogy lemondjatok a kényelemről (már ha nektek a folytonos parkolóhely vadászat és a lassított forgalom kényelmes).

Az autó használata városon belül (főleg egy akkorka város esetében, mint Cegléd) nem, ismétlem nem létkérdés! Hétről-hétre drágul az élelmiszer is, a kenyér körül azonban még sincs ekkora „cirkusz” pedig azt igazán nem tudod pótolni, enned muszáj. A közlekedés terén bizony, még ha már el is felejtettétek van még néhány alternatívátok. Olyan büszkék vagytok rá, hogy annak idején lejöttetek a fáról és két lábra álltatok. Hát itt az ideje, hogy használjátok is őket (vagy legalább az eszeteket)!

Tudom, hogy sokan közületek munkaeszközként használják az autókat, vagy azzal járnak át másik városba dolgozni. Összegyűjtöttem számotokra néhány ügyes és hasznos praktikát, amivel sokat spórolhatnak a benzinen.

Egy energiatudatos sofőr az átlagos üzemanyag-fogyasztás akár 10-15 %-át is megtakaríthatja! Ha szerinted ez csak "apró pénz", akkor számolj!

Vezess okosan!

Ne hajts túl gyorsan! 100 km/h felett jelentősen nő a motor fogyasztása, ezért hacsak lehet, hajts lassabban. A hirtelen fékezés, és gyorsítás is rossz hatással vannak a fogyasztásra.
Ha fél percnél tovább kell várakozni a pirosnál, már megéri leállítani az autó motorját. Ha erre rendszeresen odafigyelsz, ez az apró lépés akár 30% megtakarítást is eredményezhet.
Ha kisebb távolságra mész, kerüld az autó használatát, mert a hideg motor jelentősen többet fogyaszt, mint ha már bemelegedett.
Szereld le a tetőcsomagtartót, ha már nincs rá szükséged! Ezzel az egyszerű lépéssel 15-40%-üzemanyag takarítható meg.
A légkondicionáló használata 10-20%-kal is megnövelheti autó fogyasztását, használj inkább szellőzőket, és csak akkor indítsd be a klímát, ha nagyon szükséges.
A rendszeres műszaki karbantartás legalább olyan fontos, mint a vezetési szokások. Az olajozatlan motor, a rosszul beállított fék, a nem megfelelő keréknyomás növeli a fogyasztást. Ha a keréknyomás 0,5 bar-ral alacsonyabb az ajánlott értéknél, az 5% többletfogyasztást jelent.

Biciklivel olcsóbb

A nagyvárosokban, néhány kilométeres utaknál a kerékpár a leggyorsabb közlekedési eszköz. Aki igazán takarékoskodni akar az energiával, a pénzével és az idejével, pattanjon nyeregbe!
Egy átlagos munkába járó évente kb. 250 kg CO2-kibocsátást kerülhet el, ha az év nagy részében autó helyett a biciklit választja.


Csatlakozz hozzám a facebook-on!

Címkék: félix

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 30. 16:47, csütörtök | Félix

Szomjoltó rovarirtó

Ki kér egy kortyot?

2013. Április 19. 16:26, péntek | Félix

Itt a tavasz - lássunk munkához

Egy híján 20 raklapbútor ötlet

2013. Március 29. 15:12, péntek | Félix

Nálatok is esik? Ne sopánkodj, gyűjtsd össze!

Az esővíz kincs, ne hagyd elfolyni!