Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Félix

2012. Március 13. 11:00, kedd

Nap, mint Nap

Nap, mint Nap

A Föld legnagyobb ingyenes energiaforrása még mindig kihasználatlan.

Nem olyan régóta élek köztettek, de máris számos furcsa szokásotokat ismerhettem meg. Az egyik legfurcsább számomra az állandó panaszáradat. Szinte már-már sportot űztök belőle, hogy ki tudja problémáival túllicitálni a másikat, hogy ki cipel nagyobb terhet, kit kell jobban sajnálni.

Úton-útfélen csak a problémáitokról beszéltek, s így aztán ne is csodálkozzatok azon, hogy nem „süt rátok a nap”, s a hosszas orrlógatások közepette az sem csoda, ha nem veszitek észre a szembe jövő lehetőségeket. Rengeteget panaszkodtok például a számlák miatt, hogy egyre drágább a gáz, a villany, a víz és így tovább.

Persze, hogy drága, hiszen egyre kevesebb van belőle, Ti pedig egyre többet használtok, de én azt gondolom, hogy még mindig nem elég drága. Még mindig nem kerül elég sokba ahhoz, hogy lépésekre kényszerítsen benneteket.

Vegyünk egy egyszerű példát. Megkérdeztem néhány embert azok közül, akik olvasták a múlt heti energia-csökkentő ötleteimet, hogy hányan alkalmazzák is azokat. Nos, a válaszadók többsége jónak találta őket, ám mégsem alkalmazta még egyiket sem. Szóval akkor miért is olyan sok az a számla? A kezetekben van a lehetőség legtöbben azonban mégsem éltek vele. Innentől kezdve azonban mindenki magára vessen! Ha az a célotok, hogy legyen miért panaszkodni, ám legyen, akik azonban szeretnének ezen változtatni, azok most figyeljenek!

Szétnéztem egy kicsit Cegléden, hogy itt helyben milyen lehetőségek kínálkoznak energia hatékony megoldásokra. Nos, nem kellet sokáig keresgélnem, és máris belebotlottam egy olyan helyi vállalkozásba, amelyik nagyszerű megoldásokat kínál a magas energiaszámlák miatt bosszankodóknak.

Hallottatok már a napenergiáról?

A Nap a Föld legnagyobb INGYENES energiaforrása, ami kezdetektől fogva biztosítja számunkra az életet a Földön, és, ami bármikor rendelkezésünkre áll, ha akarjuk. És a lényeg itt van, hogy akarjuk e, hogy használjuk e?

A Nap energiáját sokféleképpen és módon lehet hasznosítani a leleményes praktikáktól kezdve a rendelkezésre álló komoly technológiák nyújtotta lehetőségekig.

A Nap 20 percenként annyi energiát sugároz a Földre, mint amennyit az egész emberiség 1 év alatt felhasznál.

Magyarország területén a mérséklet éghajlati övnek köszönhetően az 1 m2-re érkező napenergia mennyisége 1350kWh/m2/év. Ez azt jelenti, hogy az alkalmazott technológiától függően négyzetméterenként 500-800kW energia nyerhető ki csupán a Napból. És, hogy hogyan? Például napkollektorok segítségével.

A napkollektorok a napsugárzást hővé alakítják. Ehhez olyan felületre van szükség, amely jól elnyeli el a napsugárzást, felmelegszik és hőjét átadja pl: a vele érintkező víznek, melyet közvetlenül is felhasználhatunk, de akár villamos energia is termelhető vele. A napkollektoros rendszerek bárhol hasznosíthatóak, ahol hőre vagy meleg vízre van szükség.

Ezt a technológiát már az ókorban is használták. Arkhimédész: homorú fémtükrök segítségével gyújtotta fel a megszálló rómaiak hajóit.
A napenergia mára már napjaink egyik legkönnyebben kiaknázható energiaforrása, amit érdemes kihasználni. Hogy, hogyan? Ebben segítenek az Ensolar-nál, ahol sok más érdekes és megdöbbentő dolgot is megtudtam.

Egyes számítások szerint az emberiség teljes története során 1900-ig 11.000EJ!!! (exa Joul) energiát használt fel (ez bődületesen nagy szám), de még megdöbbentőbb az a szám, amit az elmúlt 10 évben emésztettetek föl, ez 3500EJ, és a rohamos fejlődésnek köszönhetően 2000-ben már 1 év alatt 400EJ-t „pazaroltatok” el.

Tudtad például, hogy 1m2 napkollektor felület elegendő ahhoz, hogy 1 fő melegvíz igényét éves szinten 60-65%-ban fedezze?

Szimpla matek:

A Földre érkező napenergia mennyisége 1350 Watt/m2. A rendelkezésre álló napkollektor ebből mondjuk, 700Watt-ot hasznosít, vonjuk ki a vesztségeket és így is 500-600Watt tisztán megmarad. Ha a kollektort legalább napi 4-5 órán keresztül süti a nap nyáron, akkor mondjuk 4 óra alatt nekünk legalább 4x500Watt-ot azaz 2kWh energiát fog termelni. Ez az energia pedig pont elegendő egy átlagos szokásokkal bíró ember napi meleg víz igényének előállítására, ami körülbelül 50 liter.

Ez igazán egyszerű, nem? Tehát 1 főre már 1 m2 napkollektor is elegendő.
Azt hiszem, hogy ezek a számadatok önmagukban is elég meggyőzőek, de jöjjenek most a piszkos anyagiak, hiszen tudom, hogy mindenkit ez érdekel.

Ezzel kapcsolatban két jó hírem is van:

• Minden regisztrált érdeklődő INGYENES felmérést és árajánlatot kap egyénre szabottan

• A május 15-ig minden sikeres igénylő napkollektoros rendszerét az állam 50%-al, vagy maximum 800 000 Ft-al támogatja.

INGYENES felmérésért és további részletekért KATT ide!

U.i.: Meddig akartok még ülni a babérjaitokon egymás vállát veregetve miközben az általatok megalkotott kis világ a szemetek láttára megy tönkre?? Hiába várjátok a megoldást mindig másoktól, az csakis a Ti kezetekben van. A kérdés csak az, hogy éltek e vele…

Csatlakozz hozzám és kövess a Facebook-on!


Címkék: félix

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2013. Május 30. 16:47, csütörtök | Félix

Szomjoltó rovarirtó

Ki kér egy kortyot?

2013. Április 19. 16:26, péntek | Félix

Itt a tavasz - lássunk munkához

Egy híján 20 raklapbútor ötlet

2013. Március 29. 15:12, péntek | Félix

Nálatok is esik? Ne sopánkodj, gyűjtsd össze!

Az esővíz kincs, ne hagyd elfolyni!